Opustil nás Koran

Včerejšího dne odešel do koňského nebe významný kůň Koran. Byl výjimečný svým životem, schopnostmi i povahou. Jeho osud v r. 2015 popsal v článku „Koran, policejní důchodce“ p. Janko Vodvářka, který s Koranem pracoval u Jízdní policie v Praze a měl to štěstí, že našel k povahově složitému Koranovi cestu a našel v něm policejního parťáka.

Do Bonanzy Vendolí, z. ú. přišel Koran v r. 2011. Byl po 16 letech práce u Jízdní policie v Praze jeden rok v zaslouženém důchodu u majitelky v Javorníku u Svitav. Majitelka se Koranovi nemohla věnovat, proto ho nabídla ředitelce Bonanzy, která ho koupila a přivezla do Vendolí u Svitav. Koupě Korana a jeho využití pro potřeby Bonanzy bylo jedno z nejlepších rozhodnutí. Bonanza totiž pracuje s dětmi, které jsou v nepříznivé sociální situaci a mají různé specifické potřeby. Koran ve svém věku 22 let byl zkušeným koněm, který měl rád děti, dokázal odhadnout jejich potřeby, uměl jim jasně vytyčit hranice, usměrnit jejich chování, podpořit sebevědomí submisivních dětí a byl schopen i s nimi laškovat a rozesmát je. Byl pro děti naslouchajícím kamarádem, ale i vychovatelem, pro personál parťákem a pomocným koňským terapeutem. Mnohým dětem ukázal, že není kůň do starého železa, že má velkou hodnotu, protože dokáže dávat lásku, a že má široké, chápající srdce. Uměl u dětí vyvolat touhu s ním pracovat a kamarádit, uměl prodat výhodu stáří a povahových specifik. Šel cestou „buď se budeš chovat správně a já budu spolupracovat a užijeme si to, a když ne, tak si dělej, co chceš, já si to ale udělám po svém a Tebe budu mít na háku“. Dne 18. března 2018 se dožil krásných 30 let.

Všemi v Bonanze byl milován a všichni si ho velmi vážili, proto mu tímto článkem vzdáváme poctu. Kdo jste ho znali, vzpomeňte…